Owning your sexuality
Door: Marcia Sanders
Voor: Yogi Herfsteditie
Reality check 1 de vrouwen die tot nu toe succesvol zijn in de ogen van de wereld, hebben zich een mannelijke maatstaf aangemeten.
Reality check 2 de manier van de liefde bedrijven is mannelijk georienteerd: naar buiten gericht, plaatjes, veel ‘doen’, frictie, spanning, doelgericht naar een climax. Vooral gericht op het plezier en bevredigen van de man.

En dat terwijl het vrouwenlichaam veel meer genot kan beleven en genereren dan het lichaam van een man. Via het vrouwenlichaam kan samen een voller liefdesspel ervaren worden. Door een vrouwelijk vleugje van overgave, ontspanning, receptiviteit, diepte, heling, verstilling toe te voegen aan de mannelijke mix. Het lijkt alsof vrouwen een ”mannelijk schild’ moeten dragen om in de plaatjes van de maatschappij te passen. Dit brengt ons verder van onze authentieke vrouwelijke seksualiteit vandaan en maakt ons ongelukkig, inspiratieloos en onvervuld. Het tonen van overdreven mannelijke gedrag in mannen en vrouwen, is vaak een overlevingsstrategie. En een teken dat men niet verbonden is met innerlijke leiding en kracht.
Met het verdwijnen van vrouwelijke energie als tegenpool in intimiteit is de verdeling van gever en ontvanger zoekgeraakt. De polariteit van mannelijke- en vrouwelijke energie. Daarmee bedoel ik niet man en vrouw, maar mannelijk en vrouwelijke energie, wat een ieder in ons heeft. De sleutel tot je vrouwelijke essentie en een vervuld liefdesleven begint bij jezelf, en de ontdekking van je volledige seksuele potentie.

Waarom is het belangrijk voor een vrouw om in haar volledige seksuele kracht te staan, owning your sexuality?
Seksuele energie is levensenergie. Het is de basis waar vanuit je al je activiteiten ontwikkelt. Het is leven voor de volle 100% procent. Check bij jezelf: voor hoeveel procent leef je? Doe je de dingen die je leuk vindt? Die je energie geven? Je dromen waarmaken? Als het percentage laag is, dan is je levensenergie laag. Levensenergie is seksuele energie, wat niet betekent dat het op een seksuele manier gemanifesteerd te worden. Het is simpelweg je batterij. En een kans tot een vervuld en levendig leven is via seksuele energie. Voor een vrouw superbelangrijk. In deze, nog steeds, mannelijk gedomineerde wereld, is de balans tussen mannelijk en vrouwelijk van levensbelang. Kijk maar naar hoe onze planeet er aan toe is. Natuurlijke bronnen worden uitgeput voor winst doeleinden. Ongelijkheid tussen volkeren. Kloof tussen arm en rijk. Allemaal een symptoom van de onderliggende oorzaak van een te ver doorgeslagen mannelijke maatschappij.

Wat is (vrouwelijke) seksualiteit?
Meeste vrouwen, en ook mannen, voelen angst wanneer ze in contact komen met wilde vrouwelijke seksualiteit. Het is oncontroleerbaar en in Tantra ook wel Shakti energie genoemd. Bewegend en de vorm van alles wat we kunnen zien. ‘The objects in space’, alles wat we kunnen waarnemen met onze zintuigen is de kundalini energie. Deze energie die, normaal slapend in het eerste chacra onderaan de ruggengraat, ontwaakt tot volle potentie, tot 100% aliveness in ons lichaam. Een dieper begrip is nodig omtrent deze intense energie. Het leren begrijpen van onze seksuele energiestroom geeft ons toegang tot meer bewustzijn. Hoger bewustzijn. In de Tantra wordt mannelijke energie Shiva energie is de mannelijke energie genoemd. Het statische principe van ‘holding the objects in space’. Shiva en Shakti zijn elkaar’s polar opposites. Dit is de wereld van dualiteit waar we in leven. Alles wat vorm heeft is Shiva en Shakti energie. Wij leven in ons lichaam en daarmee hebben we te maken met dualiteit. Daar begint het mee- met je lichaam. Hoe is je contact met je lichaam? Welke signalen geeft het af en luister je ernaar? Een van de mooie vrouwelijke kwaliteiten is dat we leven vanuit de wijsheid van het lichaam en niet naar het hoofd met al zijn plaatjes, ideeen en routines.

Het hoofd is onze grootste seksorgaan. En we hebben vaak seks via het hoofd, ‘onbewust’ seks’. Een soort patroon of een schema die je afloopt. Met een begin, midden en een einde.
A lot of healing to do Omdat vrouwen een ‘ontvangend’ orgaan hebben, is het per definitie kwetsbaarder. De vagina, ook yoni genoemd vanuit sanskriet (cosmic gateway) ontvangt de penis tijdens penetratie. Wanneer laat je(te snel) iemand toe in je lichaam, je penetreren? Grenzen. Ik ken geen vrouw die niet gekwetst of misbruikt is geweest in en met haar seksualiteit. Abortus, klinische ingrepen, liefdeloze seks, afwezige seks, pesten etc. Dit kan het hoofd wel begrijpen maar het lichaam lijdt eronder. Contact maken met je kwetsbaarheid is niet vanzelfsprekend. Het is echter de sleutel tot self-healing. In kwetsbaarheid ligt vrouwelijke kracht opgeslagen. De verhardingen kunnen ook in het weefsel van de yoni komen. Een ‘pantser’ om de yoni te beschermen. Wat kan resulteren dat je uiteindelijk niks meer voelt in het hele bekken gebied. Vrouwen zijn vaak hard voor hun lichaam; ongesteld worden is een last, borsten moeten groter, buik moet kleiner etc. Dit zijn allemaal onbewuste berichten van je hoofd naar je lichaam die je lichaam en geest beschadigen en hard maken.

Het lichaam weer zacht maken is een van de sleutels tot heling. Volledig veranwoordelijk zijn voor je seksualteit; wanneer geef je jezelf weg? Van seks naar ‘love making’ Er zijn verschillende stadia van seks. De eerste en meest primitieve vorm van seksualiteit is voortplanting, bezittingsdrang en het volgen van je (dierlijke) instincten. Tweede stadia is de verleiding en het spelen, het eindeloos kunnen genieten. Derde stadium is powerplay. Vierde is gerelateerd aan het hart. De liefde bedrijven vindt wanneer liefde in het spel komt kijken. Dan wordt lust getransformeerd naar een expansie van kwetsbaarheid, transparantie, delen, connectie en intense vreugde van het hart. Dit is steeds een unieke vorm tussen twee geliefden, maar kan ook zonder partner ervaren worden. Het vrouwelijk hart is een gevend orgaan, het mannelijk hart een ontvangend orgaan. De vrouwelijke energie leidt de seksuele energie naar het hart.

Shakti Practise; een vrouwelijke vorm van heling en meditatie. Hier wordt lust getransformeerd naar hogere vibraties van empathie. Dit kan als een bevrijding worden ervaring. Hierdoor kan een persoon transformeren. En zo is er een stadia voor elk chacra wat ik in mijn trainingen uit de doeken doe. Dan is er ook nog een dark-en light side aan iedere vorm en stadium.

Van seks naar verlichting
We hebben misschien allemaal wel eens ervaren tijdens seks dat je een moment werd meegenomen naar een ‘tijdloze’ plek, dat je kon voelen dat je deel uit maakt van een ‘groter geheel’. Een trigger die ons meezuigt in het verlangen dat er ‘meer’ is, dat we meer willen ervaren. Wat is dat sluimerend potentieel wat in ons ligt te slapen? Seksualtiteit en liefde blijft een mysterie zelf voor seksuologen, wetenschappers, neurologen. Waarom? Het is niet te analyseren; het mysterie seks en liefde wil ervaren worden. Een orgasme kan een deur zijn naar hogere staat van bewustzijn. Dat staat in de boeken van Tantra geschreven. Honderden technieken worden beschreven. Zolang je echter gevangen blijft in de ervaring achterna jagen, zit je in de val van wat de Boedhisten het wiel van samsara noemen. Het willen grijpen, vasthebben, bevredigen, en hup weer opnieuw het hamsterwiel in.

To orgasm, or not to orgasm? Implosise en explosies. Mannen verliezen aanzienlijk meer energie dan een vrouw tijdens een orgasme. Het is een soort explosie. Ze verliezen letterlijk iets van hun fysieke substantie. Een vrouwelijk orgasme, vallei orgasme of yin orgasme kan vanuit een hele andere plek komen dan vanuit de genitalien. Met Deze vorm van orgasme gaat de energie naar binnen. In Tantra en in Healing Tao word je geleerd om de kracht van orgastische energie te sturen. Omhoog via de ruggengraat

Meer weten over Marcia Sanders en haar School of Shakti? check haar website