chinnamasta

 CHHINNAMASTA ultieme bevrijding van de mind

Haar hoofd heeft ze zelf afgesneden, ze drinkt haar eigen bloedstroom wat uit haar lichaam spuit. Daarbij houdt ze haar hoofd in haar rechterhand. In haar linkerhand draagt ze een zwaard. Haar gezicht heeft een gelukzalige uitdrukking. Haar 3 ogen zijn wijd open en er komt licht vanaf, haar tong steekt uit. Ze staat voor de vreugde van het loslaten van identificatie met het lichaam en je gedachten. 

Veel mensen denken dat tantra alleen maar heel fijn vrijen is met je partner. Maar hoe dieper je gaat op het pad van tantra, hoe dichter je bij Chhinnamasta komt. Hoe minder persoonlijk het wordt. Hoe dichter je bij je eigen onthoofding komt. Je wordt een instrument voor Goddelijke liefde. 

Ik vond mezelf altijd een expert op het gebied van de liefde bedrijven. Bedrijven kon ik wel maar voor liefde zelf was ik doodsbang. Ik wist dat mijn ego dat niet zo overleven. En het was mijn houvast. Wanneer je onzeker bent tussen de lakens, val je terug op plaatjes, pornografie, of iets wat je ooit hebt gehoord. Dat is dan ‘normaal’ en niemand zal je uitlachen. Maar als je de wereld van het hart betreedt, merk je dat er geen plek is voor deze opgeslagen rommel aan informatie. 

Een nobody

Ik had al vaak seks gehad, maar nog nooit in mijn leven de liefde bedreven. Tijdens een intieme avond in bed hield mijn geliefde me op een avond vast in het moment: zijn ogen hielden me in een grip van allesomvattende liefde. Ik kon nergens naar toe vluchten. Tranen vloeide langs mijn wangen. Hij doorboorde mijn hart, yoni, mijn ogen en mijn ziel.
Alsof de tijd stilstond.  Mijn mascara droop van mijn gezicht af. Mijn ogen waren dik, mn neus liep. ‘Hoe romantisch’, dacht ik nog even. Ik voelde me een compleet wrak. Geen controle of grip. Ik viel van een hoge rots met niks om me aan vast te houden. Was het vallen of vliegen? In zijn omhelzing bracht hij me naar een plek waar ik nog nooit geweest was. Geen moment kon ik ontsnappen aan de expansie van liefde in het moment. 

Mijn hart nam het over. Wild, ongecontroleerd en zonder enige interventie van mijn persoontje. Chhinnamasta in actie. Ze vernietigt alle beperkingen. Weg waren onze hoofden en zo hadden onze harten alle vrijheid te vliegen. De liefdesenergie werd verwelkomd in iedere cel van mijn lichaam. We waren aan het bidden in deze leegte en we waren de leegte. Alleen dan kunnen zielen samensmelten. Ik was een niemand, een nobody. Geen lichaam en geen hoofd. Energie zonder identiteit.

Bewustzijn zonder hoofd

Het offeren van het hoofd, tijdens het beminnen van je geliefde, dus je gedachtenwereld elimineren is symbolisch voor het afhakken van het hoofd. Het staat voor de vrije stroom kundalini shakti. 

Wanneer er geen plek meer is voor de mind, door zo in het hier en nu te zijn, worden de subtiele energien in het lichaam bevrijd die zich verenigen met de kosmische energie. Weg lichaam, weg hoofd. Tantrisch beminnen is een mooi woord maar wie durft dit aan? Het is alsof je opnieuw geboren wordt door het offer van het ego en identiteit. Het veroorzaakte een totale herorientatie van je energien. Het was een bezoek van de Godin met de kracht van transformatie in actie. Chhinnamasta als bliksemschicht door  onze slaapkamer. 

Chinnamasta is een van de 10 Mayavidyas, de ‘wijsheden van het leven’, de Godinnen van de leer van Tantra. De verslavende verlangens maakt ze korte metten mee en de seksuele energie transcendeert ze naar de hogere chacra’s. Het afgehakte hoofd staat voor bevrijd bewustzijn. Terug naar de oorsprong.