Nergens worden de dynamiek tussen mannelijke en vrouwelijke energie zo helder als in de Tantric Dance.
Afgelopen weekend heb ik net een module Sexual Awakening afgesloten met vrouwen die bezig zijn te ontwakenn. Niet alleen seksueel, maar ook qua vertrouwen in de mannelijke energie en het reclaimen van de kracht in hun vrouwelijke energie.

Ik merk in de vrouwengroepen die ik geef dat er vaak een teleurstelling is naar de mannelijke energie en heel veel verwarring. Dan komt mijn ‘taak’, of zeg maar gerust ‘missie’, om de hoek kijken om empathie en begrip te creëren tussen de 2 verschillende planeten. Let wel; ik bedoel niet vrouw en man als stereotype maar ik adresseer de polariteit tussen mannelijke en vrouwelijke energie die in ons allemaal zit.

Het diepste verlangen van een dame in het bijzonder in mijn groep was: een hartsconnectie voelen met een man. Keer op keer ervaarde zij dat het onmogelijk was om in de Tantric Dance of in het liefdesspel een verbinding te voelen met de man. Ik hoorde haar praten en hoorde de pijn achter haar woorden. Die woorden klonken meer als een verwijt naar de man, dan als een verlangen.

Ik deed een Tantric Dance-oefening met haar. Ik zei: ik ga me in jou verplaatsen en helemaal op en top vrouwelijk, verleidelijke energie voor je dansen. En jij mag je mannelijke energie in jezelf aanspreken en daarmee naar me toe komen om me te leiden in de dans. Zo gezegd, zo gedaan. Ik was aan het zwieren en zwaaien en verleidelijk aan het zijn in een sexy dans. Wachtend (en smachtend) op de mannelijke energie die de leiding zou overnemen.

Er kwam niets. Ik stopte de dans en keek haar aan met een vraagteken op mijn voorhoofd. “Ja, zei ze. Ik vond je energie best overweldigend. Aha! Mijn vraag aan haar was: “Wat voelde je toen ik zo expressief aan het dansen was?”. Het antwoord kwam zacht: “Dat je mij helemaal niet nodig hebt, of misschien een hele overheersende mannelijke energie die jou zou kunnen leiden. Ik weet niet of ik dat aankan.” Met haar antwoord zag ik de kwartjes vallen en een hoop compassie voor ‘de man’ in de dans. Ze zag gespiegeld hoe ze met haar eigen expressieve en sexy dans een aura van ‘onbenaderbaar’ uitzond. De mannen waar ze mee danste waren vaak overheersend en dwingend.

We gingen de Tantric Dance oefening weer doen, waarin ik dit keer in haar energie ging dansen met een kwetsbare, sensuele vrouwelijke energie. Deze oefening was 180 graden anders . Ze kwam al snel naar me toe en leidde me prachtig in de dans. Een danst die voelde als een samensmelting en een hartsconnectie.

Iedere keer weer verrast het me hoeveel spiegels de Tantric Dance kan bieden, en hoe de geheimen van de polariteiten worden ontrafeld. Een pareltje dat is ontstaan tijdens een Art of Loving retreat van Rakesh en mij, zoveel jaar geleden alweer. Ik voel daar nog steeds zo’n dankbaarheid voor! Met de dans heb ik zelf de hardheid van mijn mannelijke energie kunnen zien en transformeren naar zachte en krachtige vrouwelijke energie. Het voelt een beetje alsof Rakesh en ik de ‘ouders’ mogen zijn van de Tantric Dance. Naast onze prachtige 2 kids blijft de Tantric Dance altijd een beetje ons ‘derde kindje’.