Enter the Temple of the Goddess

I stood for nothing and fell for everything

Ik kreeg kei hard de rekening onder mijn snufferd. Harmonie proberen te bewaren. In mijn gezin, in mijn relatie. De prijs was mijn eigenwaarde. Ik kwam erachter dat mijn leven was gebaseerd op strategieën. Om de harmonie te bewaren, om mijn relatie te redden, om mijn ‘aanzien’ te behouden, om geliefd te blijven, om geaccepteerd te worden etc. Terwijl eronder een diep verlangen zat voor support, gehoord worden, liefde te ervaren, integriteit en empathie. Authentiek zijn, wat was dat? Waarom kon ik dit niet ervaren.picture-15

Vier jaren lang lichamelijk en emotioneel uitgeput. Mijn zoontje was net geboren. Hoe had ik het zover kunnen laten komen. Ik de ‘yogalerares’, ik de ‘women empowerment teacher’, ik die andere mensen hielp met hun problemen. Ik kon niet eens meer voor mijn kinderen zorgen en leefde vooral horizontaal. Hoe ver was ik van mezelf verwijderd.

Ik ontdekte een manier van communiceren die direct en empatisch is. De kracht van kwetsbaarheid begon met het ontdekken van mijn behoeftes. Waar liggen mijn behoeftes, mijn values in het leven en de liefde? Dood eng vond ik het, om daar bij stil te staan, het was namelijk zo ongelooflijk ver verwijderd van de realiteit. Zoals Katy Perry zingt: “I stood for nothing, so I fell for everything”

Ik ging oefenen. Het uitspreken van mijn (eigen)waarde, mijn gevoel, mijn behoeftes, los van de ander. En kon me verbinden met mijn buik, bekken en hart.
Voorheen ‘overkwam’ mij alles en dat zette me onbewust in een soort slachtofferschap. Echter het werd door mijzelf gecreëerd. Omdat ik niet helder was in mijn Values in het leven en de liefde. En vooral de invulling voor mijn eigenwaarde. Dat was een ommekeer.

Je kunt nog zoveel ambities en dromen hebben in dit leven, maar wanneer je je niet goed weet uit te drukken (lees: je houding, verlangen, je doel en stem zijn niet congruent), dan wordt het moeilijk voor het universum om je te ondersteunen.
Pas toen ik begon te ontdekken wat ik nodig had om authentiek te kunnen leven en lief te hebben, pas toen veranderde mijn leven.

En dat wens ik iedereen toe: standing for you needs. Being authentic you! Zonder maniertjes, zonder strategieën, luisteren naar de ander en helemaal jezelf kunnen uiten. Communiceren met een groep, met je geliefde, met je ouders, met je vrienden, op een manier hoe je kunt verwoorden wat er echt in je speelt en meer verbinding brengt.

Doordat jij durft kwetsbaar en open te zijn, kies je voor Self Care zonder dat je iets weggeeft. Je inspireert de ander om ook zichzelf te zijn. Authentic Communication is een afgeleide vorm van Geweldloze Communicatie. We werken met een vaste groep waarin we in een veilige omgeving kunnen oefenen. Real life events gaan we bespreken en herhalen. Patronen waar je tegen aan loopt zullen we met behulp van het oefenschema doorlopen. Je gaat ontdekken dat er talloze manieren zijn van reageren op bv uitdagende situaties waarbij je dichter bij jezelf kunt blijven dan je ooit gedacht had. Ik hoop je te mogen inspireren op een van mijn Masterclasses en cursussen Authentic Communication.

Geschreven voor de Yoga Krant editie december 2016
12 en 13 november Masterclass Your Voice , Feminine Leadership
13 december begint een nieuwe wekelijkse cursus Authentic Communication