Vrouwenlichaam en Yoga
De vormen en rondingen van het vrouwenlichaam is mooi soort geschenk van God. Wanneer we ons vrouwenlichaam proberen te forceren in gefixeerde statische yoga houdingen, ontkennen we het feit dat het vrouwenlichaam beweegelijk, rond en sensueel is. Ik heb een vrouwenlichaam. En ik ervaar het leven via mijn lichaam. Ik ervaar de kracht van het Zijn via mijn lichaam. Ik wil die vrijheid voelen in en via mijn lichaam. Yoga is voor mij- in contact staan met levenslust. De beweegelijkheid van mijn innerlijke wereld. Voelen en waarnemen wat er gebeurt in alle verschillende posities op de mat en buiten de mat.

Mannelijke Yoga
De Rishis, de verlichte mannen uit de Himalaya’s hadden een methode ontwikkeld om vrede te vinden binnen onszelf. Om uit het lijden te kunnen stappen van de dualiteit, van het leven. Deze staat van verlichting te kunnen vinden via 8 stappen. Yes, dacht ik, dat wil ik ook. En hup weer aan het werk.

De perfecte houding
In de loop van de jaren nam mijn yoga practise atletische vormen aan, uren lang mediteren zorgde voor ongelooflijke pijnen in mijn buik. Maar gewoon doorgaan met obersveren en gevoelens wegademen. Nog meer studeren in de oude yoga geschriften voor de magische formule hoe ik gelukkig kan zijn met mezelf. De stemmetjes in mijn hoofd bleven rondzingen: zal ik ooit perfect worden in yoga, ben ik goed genoeg als teacher, kan ik dit volhouden? Kan ik hoog genoeg klimmen op de 8 treden ladder om volgens de verlichte mannen perfect te worden? Yoga werd weer een van de punten in mijn leven waarin ik ‘goed’ moest zijn.

Burn-out
In 2012 na mijn tweede bevalling viel mijn lichaam uit. Een burn-out en depressie zorgde ervoor dat ik niet meer kon bewegen. Met deze mannelijke benadering van yoga sloeg ik volledig de plank mis. Toen begon de weg naar binnen. Wat voel ik en wat voor effect heeft dit gevoel op mijn lichaam? Hoe beweeg ik mijn lichaam? Waar zit schaamte verborgen en waar komt angst om de hoek kijken? Wat zet ik mezelf ‘vast’? Waar loop ik klem?

Intern proces
Yoga werd voor mij een intern proces. Doordat ik ziek werd putte alles me uit. Alleen al het denken aan een yogapractise was te veel. Totdat ik me op een ochtend mijn matje uitrole en ging bewegen. Ik kwam in een organische beweging terecht van de ene asana in de andere. Niet meteen, soms in en uit totdat ik kon voelen waar de weerstand zat in mijn spieren. In plaats van gefixeerde houding ging ik in en uit de houding gaan in een flexibele flow om de pijn te onderzoeken en vrij te laten als het ware. Het leek een dans, door ritmisch te ademen en te connecten met het verlangen om te openen, te bevrijden. Het leek alsof ik met mijn gevoel in een asana kon. Vanuit het voelen leek ik weer te kunnen connecten met mijn lichaam. Ik was weer thuis.

Openen voor alles in het leven
Ik begrijp nu beter hoe energie beweegt in mijn lichaam. Waar het stagneert, welke overtuiging daarachter zit. Hoe het te bevrijden. Het activeren van mijn innerlijke lichaam . Levendigheid te actieren en alles wat vastzit in het lijf te ontvouwen met compassie, zachtheid en beweging. Op deze wijze die plek weer te bewonen. Via het lichaam mezelf openen om zo te kunnen openen voor alle ervaringen in het leven. Verliefd worden of afgewezen worden. Wat is mijn ‘verhaal’? Waar heb ik weerstand? Niet meer weglopen, maar blijven ontvouwen, doorademen en openen, in contact met mijn levenslust. Dat is voor mij yoga.

Sensual Shakti Yoga
In mijn Sensual Shakti Yoga lessen werk ik met het bekken. Om contact te herstellen met de levensbron die daar zit, de baarmoeder en onze vrouwelijke organen. Ik zoek plekken op in het lichaam waar weinig levensenergie en levenskracht stroomt. Om die via adem en bewegin te activeren en openen. Van binnen naar buiten. De vrouwelijke natuur ontwaakt. Houdingen vanuit overgave, verlangen, ontspanning, flow maakt receptief. Er wordt een sensuele stroom bevrijd die in iedere vrouw weer op haar eigen unieke manifesteert.

Tantra
Ik heb veel opgestoken van de mannelijke manier van yoga beoefenen. De technieken, de focus, het streven. Ik ging er alleen zo in op dat ik niks meer voelde. Of ik zat zo lang in mediatie met buikpijn omdat ik niet kon voelen. Nu vul ik mijn lichaam met levenslust in plaats de perfecte alighnment te vinden in een asana. In dat opzicht sluiten mijn lessen meer aan bij Tantra dan bij Yoga. De kern van Tantra gaat niet over een stappenplan. Maar om via een holistische benadering vanuit liefde en verlangen naar innerlijke vrijheid waarin verlichting kan ontstaan.

Je mind, het ego, het lichaam, de emoties en sensaties is een om in het hier en nu te zijn, om innerlijke vrij te zijn. En niet de bedoeling dat je denkt dat je je lichaam bent. Dus los van alle identificaties. Ja, je hebt een lichaam. Geniet ervan zonder verhaal, zonder vast willen houden aan de ervaring. Activeer de zintuigen, niet om te vervallen in verslavingen, maar te gebruiken als poort naar het eeuwige, het tijdloze. Waar verlichting is. Het samenvloeien van de innerlijke- en uiterlijke cosmos.

Tantra is voor mij een innerlijk vuur wat brand vanuit verangen naar waarheid. Om vanuit liefde, acceptatie en overgave in het leven te staan.

Goede Tantra literatuur:
– Tantra: Het Allerhoogste Inzicht (Buddhist) – Osho
– Het Boek der Geheimen – Vigyana Bhairava Tantra (Hindu) – Osho
– The Mahavidyas- David Frawley
-Tantra-