Enter the Temple of the Goddess

Yoga

Tantra is een wetenschap die zijn oorsprong vindt in het hindoeïsme en boeddhisme. Tantra Yoga is gericht is op geestelijke verruiming oftewel ontwaken door middel directe confrontatie met uitdagende omstandigheden (yoga houdingen). Hierin kun je blokkades en egostructuren gaan doorzien en je er van verlossen. In meditatie, asana en ademhalingsoefeningen brengen we de linker (mannelijk) en rechter (vrouwelijk) hersenhelft in balans. Oftewel verenigt de Shiva, mannelijke- en Shakti, het vrouwelijke aspect van God zich met elkaar in het 6e chakra. Het ontwaken en activeren van kundalini energie.1989KhajurahoGirl-1

Mannelijk en vrouwelijk
De Tantras zijn Vedische geschriften of leringen tussen de god Shiva en zijn godin Shakti over magie, mystiek, wetenschap, religie en zelfs geneeskunde. De Shiva/Shakti cultus is een duidelijk kenmerk van het tantrisme. Het ideaal bestaat uit de samensmelting van de mannelijke (Shiva) en vrouwelijke (Shakti) energie van ons eigen wezen.

 

In de lessen combineren we wijsheid uit de tantra’s en brengen deze tot bloei. Je maakt kennis met je eigen lichaam, de tempel van de ziel.

Shakti Yoga is meditatief en maakt je daarom gevoelig. Omdat we werken met kosmische krachten kunnen tijdens de les gedachten of emoties naar boven komen. Deze momenten kun je aangrijpen om te observeren, jezelf er los van te maken. Ervaringen en denkbeelden zitten vaak vast in je hoofd maar ook in je lichaam. Dit vormt je zelf beeld, je relaties en je handelen. De Tantric Yoga lessen nodigen uit om bijvoorbeeld een moeilijke houding (asana) toe te laten, deze ‘vol te houden’, in plaats van eruit te vluchten. Je creëert zo openheid om je gedachtepatroon herkennen. Dan ben je klaar om los te laten wat niet meer bij je past. Zo kun je door oude pijn heen; doorzien en afvoeren. Dit is de transformatie. Je kunt de liefde toelaten die in ieder moment aanwezig is. Er ontstaat ruimte voor al het mooie nieuwe in je leven.

Women only:
Innerlijke schoonheid, sensualiteit en innerlijke kracht ligt aan de bron van ons vrouw-zijn. Alleen al in het samenzijn van vrouwen, voeden we onze vrouwelijke essentie. De oefeningen zijn afgestemd op je hormoonhuishouding. De nadruk ligt niet op het streven naar perfectie. Rode draad is voelen, observeren, acceptatie, receptiviteit, flow, kracht en zachtheid, observatie, onthechting, heling, blijven kijken wat er gebeurt en niet alles te serieus nemen, de lachspieren komen ook aan bod.

Tantra en Yoga:
Yoga and Tantra are fundamental spiritual sciences. In Tantra draait het om seksuele energie, andere woorden daarvoor: levensenergie, prana, of kundalini- om die vanuit het lichaam te verenigen met de kosmische kundalini. Seksuele energie is het sterkst in ons vertegenwoordigd (het is het leven zelf). Met deze energie kunnen we de dualiteit en dus het lijden ontstijgen. Seksuele energie hoeft niet op een seksuele manier gemanifesteerd te worden. Seksuele energie is gewoon je life-force, je drive, je batterij. In tantra staan de chacra’s centraal. Je kunt je levensenergie balanceren en harmonizeren over de verschillende energie centra. Met Tantra Yoga ga je praktisch oefeningen doen om je energie beter te begrijpen en te leren kanaliseren om zo bewust te worden en te openenen voor het Goddelijke.

Een greep uit de literatuurlijst/inspiratiebronnen:

Womb Wisdom: Awakening the Creative and Forgotten Powers of the Feminine
Mulabandha the Master Key
Tantra, Mantra, Yantra
Mudra
Yoga Dipika
Yoga Anatomie
The Power of Shakti: 18 Pathways to Ignite the Energy of the Divine Woman
Sacred Sexuality
Mysteries of the Dark Moon

In deze vorm van yoga maken we contact met het bekkengebied. Verstevigende oefeningen om je krachtcentrum aan te spreken. Veel tijd nemen we voor adem en ontspanning in de houdingen. Je bereid je lichaam voor op het alchemische proces van seksuele energie naar heling, compassie en puur bewustzijn.

Het bekken van de vrouw is een bron van kracht en sensualiteit. We werken in de lessen met de fysieke struktuur van je bekkenkom om deze energetisch te verbinden met de rest van je lichaam. Nadruk ligt op voelen en sensitiever worden in dit gebied, het herstellen van balans en vertrouwen(bv na trauma zoals misbruik of bevalling). Je maakt op een praktische manier gebruik van je energetisch potentieel.

“Once control over the practice has been achieved, we can begin to slowly awaken mooladhara chakra and the kundalini shakti which lies within it. Then we may enjoy the bliss which arises from the union of prana and apana, nada and bindu, the union of the formed with the formless”. Swami Buddhananda (p.31)

 • bewustzijn van de levenskracht vanuit het bekken
 • verstevigen bekkenbodemspieren
 • leren ontspannen van bekkenbodemspieren
 • gezondere, betere doorbloeding bekkenbodem
 • betere hormoonhuishouding, maantijd
 • preventie van vaginale klachten
 • activeren en transformeren van seksuele energie naar non dualiteit
 • leren gebruik te maken vd helende kracht van jouw sensualiteit
 • seksuele energie transformeren tot onvoorwaardelijke liefde
 • open en beschikbaar zijn voor orgastische flow
 • Met Yoni ei:-spieren opbouwen van buik en bekkenbodem
  -yoga asana’s om heupgebied te openen
  -ademhalings technieken (pranayama)
  -(buik)dans technieken
  -visualisaties &meditaties
  -geheimen van de bandha’s ontdekkenmeenemen:
  -yoni ei (kan ook zonder of is aan te schaffen in de les)
  -gemakkelijk zittende kleding
  -dekentje
  -eigen yoga mat is (kun je ook bij mij kopen, eco-yoga matten)