Stage 5 Kali, the Dark Goddess

Ma Kali is the inner power of Yoga, the Yoga Shakti who dissolves the mind into the supreme Bliss. Ma Kali indicates the impermanence of all things, which is why she wears a garland of skulls. Yet she is also the ultimate transforming power of time which takes us from death to immortality. Kali is boundless space , the limitless void, indicated by her dark blue colour. Her magical dance of transformation is is all existence. She represents the complete victory of the Divine over all death and destruction. Her warrior Goddess form removes all illusions of the mind and reveals the undying presence of our innermost Self that is One with All.” David Frawley

The Dark Side: jouw deur tot transformatie. Schaduwkanten die onderbelicht zijn. In bv de vorm van afgunst naar de ander, maar eigenlijk naar jezelf. Dus een groei, potentie. Uit het donker halen. We gaan op zoek naar je vrouwelijke essentie met de focus op de schaduwzijde van de vrouw, gevoelens waarvan we hebben geleerd om ze te dempen of te ontkennen. Met als gevolg: weg ‘aliveness’. Terwijl er zo’n orkaankracht achter zit! En inderdaad.. niet te controleren, dat is de kracht Shakti.

The Dark Feminine is een Jungiaanse term waar mee wordt aangegeven de mysterieuze, gevaarlijke en occulte kracht die in het vrouwelijke huist (Shakti). In de vrouw zelf huist de kracht van leven en dood in de baarmoeder. Het vrouwelijke is een enigma en haar proberen te begrijpen is de boot mislopen. Toch zijn er sleutels die toegang bieden tot het duistere van het vrouwelijke aspect (in ons allen). Die sleutels maken de weg vrij voor spelen, relativering en brengt licht in de duisternis.

We kijken naar de Godin Kali en zien in haar dood en wedergeboorte. Door emoties juist te erkennen kunnen we ze transformeren en de levenskracht erachter gebruiken. Dat is haar potentie en die energie moeten we durven gebruiken. De kracht van het nu. Kali laat ons zien dat alles wat aan tijd onderhevig is: tijdelijk is. Dat we de vorm van dingen en gebeurtenissen niet zo serieus moeten nemen. Want ze veranderen toch altijd. Het enige waar zij waarde aan hecht is dat wat geen vorm heeft. Het tijdloze aspect. Je zou kunnen zeggen de Shiva energie. Misschien herken je het wel uit je eigen leven. Dat je ineens alles verliest waar je altijd op had gebouwd. Je relatie, je gezondheid, je baan, je huis, je identiteit. Wanneer je dit overkomt in je leven dan weet je: de kracht van Kali komt even bij je huishouden. Dan kun je twee dingen doen: er tegen vechten en in alle macht je blijven identificeren aan de vorm. Of compleet in de overgave gaan. Dit is de kracht van Kali en je kans tot transformatie. Overgave aan dat wat overblijft, als de vorm is verdwenen.

De Godin Kali zal hier breed vertegenwoordigd worden. De Godin die korte metten maakt met elke afleiding van de Mind (door bv gedachtes, onzekerheid, ego, vluchtgedrag, etc). Ze vernietigd alles wat onderhevig is aan vorm. Alles wat onderhevig is aan tijd verdwijnt. Het inzien van deze realiteit brengt bevrijding. Wat overblijft is het Goddelijke wat losstaat van tijd, ruimte en vorm. Als je je overgeeft aan de krachten van Kali, want als je eenmaal die overgave bent, zoals Shiva die zich laat vertrappelen door Kali, dan is die overgave de zoetste nectar die je ooit hebt geproefd. De Godinnen uit de Mahavidyas zijn onze inspiratiebronnen- zij zijn de duistere zusjes van alle ‘goede’ Godinnen. Madness, totale chaos, sterk, wijs, wild, onaangepast, eigenzinnig en seksueel bevrijd.

Voor het onderdrukking van de kracht in je vrouwelijke essentie (Shakti)in de vorm van seksualiteit, woede of sensualiteit betaal je een hoge prijs. De prijs is vaak angst, onderdrukking, jezelf wegcijferen, te veel geven aan anderen, pleasen, depressie, schaamte, seksuele klachten, lichamelijke klachten etc etc. Maar wat is de werkelijke angst? We gaan kijken naar dat ‘gevaar’. De training laat zien dat deze schaduwkant juist een weg kan zijn naar bevrijding en ongekend talent.

REQUIRED: Sexual Awakening, Stage 1 Authentic Sensuality, Stage 3 the Priestess Connection